Tippi tuinen

Hoe verzorg je een olijfboom?

olijfboom

Hoe verzorg je een olijfboom?

Geplaatst op

Veel mensen vragen zich af of een olijfboom in Nederland te houden is en hoe je deze moet verzorgen. Het antwoord op de eerste vraag is ja, terwijl de tweede vraag een wat langer verlangt. In deze blog lees je hoe je een olijfboom moet verzorgen om hem gezond te houden.

Enkele tips voor de verzorging.

Zonder goede verzorging kan een olijfboom niet overleven. Daarom is het goed om je te laten informeren over deze boom en wat hij nodig heeft. Een olijfboom komt oorspronkelijk niet in Nederland voor en kan daarom niet tegen alle facetten van het Nederlandse klimaat. Denk bij dit laatste aan nachtvorst. Een ideale temperatuur om te overwinteren in Nederland ligt tussen de 2 en 10 graden Celsius. De olijfboom moet dus verplaatsbaar zijn, zodat hij in de winterperiode in een ruimte geplaatst kan worden, waar het dus niet kouder dan 2 graden Celsius wordt. Daarom is het handig om hem in een kuip met potgrond te zetten en niet vast in de tuin te planten. Gooi hier af en toe een beetje kalk bij. Bemest de grond met langzaam werkende kunstmest. Extra verzorging biedt je de boom door kleikorrels en compost te mixen en onder in de kuip te leggen. Zo kan overtollig water gemakkelijk wegstromen en de grond wordt er luchtig van.

De olijfboom houdt van water, maar niet te veel. Als hij teveel water heeft gehad en de potgrond te nat is, dan gaan zijn bladeren krullen. Wanneer de potgrond te lang nat is, kunnen de wortels van de olijfboom gaan rotten. Dit is vanzelfsprekend iets dat voorkomen moet worden. Daarnaast is het goed om de olijfboom om de zoveel jaar te verpotten (tussen de 3 en 5 jaar).

Je wilt natuurlijk de olijfboom graag in de zomer buiten zien, omdat mediterraanse zomergevoel te krijgen. De juiste tijdstip daarvoor is half mei. De kans op nachtvorst is dan namelijk verdwenen. Haal de boom weer naar binnen tegen het einde van oktober, want dan ligt het gevaar van nachtvorst weer op de loer.

Het snoeien van de olijfboom

Voor mensen die eigenlijk niet zo veel van tuinieren houden is de olijfboom een uitstekende keuze, want de boom groeit erg langzaam waardoor je maar weinig hoeft te snoeien. Takken die ongewenst zijn, kunnen tot op de stam weggesnoeid worden. Snoei de boom wanneer je hem eind oktober weer naar binnen haalt.

Welke ziekten en plagen kan een olijfboom hebben?

Een olijfboom is een sterke boom, hij heeft vrijwel geen last van ziekten of plagen, mits hij goed verzorgd wordt. Het kan voorkomen dat de boom blad verliest, schrikt dan niet, dit is normale bladval bij olijfbomen. Als de boom op eens te veel bladeren verliest, dan is er iets niet in orde met de plek waar de boom staat. Deze is dan te droog of te nat. Ook houdt de boom niet van een te donkere ruimte. Je kunt een ongunstig klimaat voor de plant ook aflezen aan de vruchten, wanneer deze er verschrompeld uit gaan zien of van de boom afvallen is er wat mis.

Wanneer heeft mijn olijfboom vruchten?

Een olijfboom krijgt pas na een aantal jaar vruchten, dit varieert maar meestal duurt het 5 jaar of langer. De levensverwachting van een olijfboom ligt hoog en daarom kun je vele jaren aan heerlijke olijven verwachten. Laat je informeren over de olijfboom die je gaat aanschaffen, zeker als je eetbare vruchten wilt, want niet alle olijfbomen hebben eetbare olijven.

Gerelateerde berichten

Over ons

We nemen graag met je door wat je kan doen om je tuin een toffe look te geven. Lees snel verder en doe er je voordeel mee.

Contactgegevens

Via info @ tippituinen.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden